Monday, July 4, 2011

Program Ziarah Mesra

     Program Ziarah Mesra anjuran Persatuan Penulis Negeri Sembilan (PEN) bukanlah suatu program baharu. Kegiatan ini secara tradisinya sudah menjadi acara rutin PEN saban tahun bagi mengenang tokoh-tokoh yang banyak menyumbang jasa kepada persatuan. Cuma, belakangan ini, kegiatan ini agak lama terhenti kerana kekangan waktu senggang dan aktiviti PEN yang agak padat. Justeru, kesempatan pada hujung minggu baru-baru ini (Ahad 3 Julai 2011), Pn. Mahaya selaku Ketua 1 PEN, Datin Sabariah (Setiausaha 1), dan saya sendiri telah mengunjungi dua tokoh perintis PEN iaitu Hjh. Norini Ali dan Datuk Mohd Pilus bin Hj. Yunus. Isteri arwah Hj. Mad Tainu yang pada peringkat awal turut di dalam radar perancangan kami gagal ditemui kerana berlaku sedikit masalah dalam mencari lokasi rumah beliau. 

     Kesempatan bertemu dengan dua tokoh PEN, Hjh Norini dan Datuk Mohd Pilus sememangnya mengujakan. Walaupun kedua-duanya agak uzur, mereka tetap ghairah dan bersemangat dalam menceritakan pengalaman pahit manis sepanjang menerajui PEN, selain tidak lokek untuk berkongsi idea dan ilmu dalam pelbagai bidang. 
     Ketika bergebang mesra dengan Hjh. Norini yang cukup ramah dan santun, ternyata beliau mempunyai banyak pengalaman yang istimewa yang barangkali jarang ditemui pada orang lain, seperti kata Pn. Mahaya, alangkah baiknya jika pengalaman-pengalaman Hjh. Norini ini, sama ada berkaitan profesionnya ataupun ketika perantauannya ke luar negara dapat dibukukan agar dapat dikongsi dan dimanfaatkan bersama. Apabila diajukan soalan begitu, beliau tergelak kecil dan menyatakan memang ada keinginan begitu. Cuma, ada kalanya faktor kesihatan membataskan keinginan. Doa kami, semoga beliau dianugerahkan oleh Allah SWT nikmat sihat dan lapang, seterusnya dipermudahkan ilham dan ingatan agar hasrat melihat pengalaman beliau dibukukan tercapai. Insya Allah. 
     
Pn. Mahaya menyampaikan cenderamata kepada Hjh. Norini
     Seterusnya, (seteleh gagal menemui rumah isteri arwah Hj. Mad Tainu) kami terus ke rumah Datuk Mohd Pilus di Taman Bukit Kelana. Bekas pendidik dan juga pernah dianugerahkan "Tokoh Guru Nusantara" ini, pernah menjawat jawatan Setiausaha PEN antara tahun 1979-1982. Beliau banyak menyumbang karya dalam antologi-antologi terbitan PEN. Beliau turut berkongsi rasa ralatnya kerana usaha pengumpulan dialek Negeri Sembilan (beliau turut terlibat) yang pernah diusahakan dahulu tidak diterbitkan. Beliau sendiri tidak pasti pihak yang menyimpan segala bahan berharga tersebut. Harapan beliau semoga pihak PEN dapat meneruskan usaha-usaha jawatankuasa terdahulu yang belum dapat dilaksanakan, di samping meneruskan program dan kegiatan sedia ada.
Pn. Mahaya menyampaikan cenderamata kepada Datuk Mohd Pilus
Datuk Mohd Pilus dan isteri bergambar bersama-sama
Pn Mahaya dan Datin Sabariah
      Sesungguhnya, pertemuan dengan dua tokoh ini sangat bermakna buat kami. Saya secara peribadi, begitu teruja kerana dapat berkongsi pengalaman dan idea dengan mereka. Insya Allah, selepas ini, PEN akan merancang pertemuan dengan tokoh-tokoh yang lain pula.


No comments:

Post a Comment